Biała kiełbasa w serowo – jabłkowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niebanalne danie z białej kiełbasy, pyszne i aromatyczne. Biała kiełbasa parzona pieczona w apetycznym płaszczyku z żółtego sera z dodatkiem jabłka. Odpowiednio dobrane składniki przyprawowe nadają jej niepowtarzalny smak. Potrawa idealna na świąteczne menu, choć świetnie smakuje nie tylko od święta.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk białej kiełbasy parzonej (łącznie 750 g)

    Pierzynka:
    200 g żółtego sera
    1 średnie słodko – winne jabłko (150 g)
    1 mała biała cebula (60 g)
    2 ząbki czosnku
    3 jajka
    3 płaskie łyżki bułki tartej
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki estragonu suszonego
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    spora szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biała kiełbasa w serowo – jabłkowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kiełbasa w serowo – jabłkowej pierzynce 1. oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek - na drobnych oczkach. Cebulę obrać i posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do naczynia. Dodać musztardę, kminek, majeranek, tymianek, estragon, gałkę muszkatołową i pieprz cayenne. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
  • Biała kiełbasa w serowo – jabłkowej pierzynce 2. Kiełbasę naciąć niezbyt głęboko w kratkę i przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia (39 x 29). Każde pętko obłożyć przygotowaną pierzynką. Piec bez przykrycia 25 min (200 St. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować