Biała kiełbasa w potrawce ćwikłowej

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smażona biała kiełbasa podana w towarzystwie potrawki a la ćwikły to prawdziwa kwintesencja smaków typowych dla Świąt Wielkanocnych. Potrawa świetnie smakuje i urzeka swym wyglądem.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g białej surowej kiełbasy (5 sztuk)
    250 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    110 g obranej białej cebuli
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżeczki tartego chrzanu konserwowego ze słoika (np. ze śmietanką)
    60 g rodzynków
    1 łyżka oliwy lub oleju
    ½ szklanki śmietanki UHT 30%
    ½ szklanki wody
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    ½ łyżeczki suszonego majeranku
    ½ łyżeczki suszonego estragonu
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
    ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biała kiełbasa w potrawce ćwikłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała kiełbasa w potrawce ćwikłowej 1. Kiełbasę parzyć 20 – 25 min, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, włożyć kiełbasę i zrumienić z obu stron. Następnie mięso wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  • Biała kiełbasa w potrawce ćwikłowej 2. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić posiekaną cebulę i rodzynki, dodać sos sojowy, suszone zioła, paprykę w proszku, kurkumę i imbir. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Biała kiełbasa w potrawce ćwikłowej 3. Dołożyć pokrojone w małą kostkę buraki i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość patelni zalać śmietanką i wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Biała kiełbasa w potrawce ćwikłowej 4. Po tym czasie dołożyć chrzan i natkę pietruszki – wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Potrawkę doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Podawać razem z ciepłą kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować