Biała kiełbasa w plecionce z ciasta

0 (0 ocen)

  • 40 min

To danie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    4 białe kiełbasy
    500g mąki pszennej
    250g jogurtu
    250g masła
    szczypta soli
    mleko do posmarowania ciasta
    chrzan z żurawiną do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dania główne

Biała kiełbasa w plecionce z ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę zagniatamy z jogurtem, masłem i solą. Formujemy kulę ciasta i wkładamy ją do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 4 kwadraty – wielkość taka, by zmieściła się po skosie na nich kiełbasa. Resztę ciasta tniemy w paski.

  • 2.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kwadraty z ciasta, a na nich po skosie kiełbasy. Następnie układamy paski ciasta tworząc plecionkę. Gotową plecionkę dociskamy do ciasta, odcinamy odstające paski.
  • 3.
    Układamy pionowe paski ciasta, następnie układamy na nich poziome paski. Układając poziome podnosimy, co drugi pionowy pasek. Jest to bardzo łatwe, a prezentuje się niesamowicie efektownie.
  • 4.

    Ciasto smarujemy mlekiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 190*C na 12-15 minut.

Porady

Jeśli biała kiełbasa jest surowa, to gotujemy ją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować