Takie kiełbaski smakują o każdej porze roku, nie tylko w okresie Wielkanocnym! Tak przygotowane mogą stanowić zarówno danie obiadowe jak i kolację. Danie powstaje szybko i prosto!
Składniki:
Składniki:
• 4 białe kiełbasy,
• 2 jabłka,
• 4-5 cebuli,
• olej do przysmażenia cebuli,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• papryka ostra do smaku,
• ok 1 łyżeczka majeranku,
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• ok 1/3 łyżeczki cukru,
• natka pietruszki do dekoracji
Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka.
2.Tak przygotowaną przysmażmy na oleju, by zmiękła. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką i majerankiem.
Miękką cebule przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3.Kiełbaski nacinamy pod skosem i układamy na cebuli.
4.Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Pokrojone układamy wokół kiełbasek.
Całość oprószamy majerankiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kiełbaski zapiekamy około 20 minut (180°C). Gotowe porcjujemy, dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Komentarze