Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli

0 (0 ocen)

Takie kiełbaski smakują o każdej porze roku, nie tylko w okresie Wielkanocnym! Tak przygotowane mogą stanowić zarówno danie obiadowe jak i kolację. Danie powstaje szybko i prosto!

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 białe kiełbasy,
    • 2 jabłka,
    • 4-5 cebuli,
    • olej do przysmażenia cebuli,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • papryka ostra do smaku,
    • ok 1 łyżeczka majeranku,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • ok 1/3 łyżeczki cukru,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa w jabłkach i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie cebuli 1. Cebule obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka.
  • smażenie cebuli 2. Tak przygotowaną przysmażmy na oleju, by zmiękła. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką i majerankiem.
    Miękką cebule przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • nacinanie kiełbasek 3. Kiełbaski nacinamy pod skosem i układamy na cebuli.
  • Układanie jabłek 4. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. Pokrojone układamy wokół kiełbasek.
    Całość oprószamy majerankiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kiełbaski zapiekamy około 20 minut (180°C). Gotowe porcjujemy, dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować