Biała kiełbasa w boczku z cebulą

4.48 (186 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam białą kiełbasę, ta duszona w boczku z dodatkiem cebuli jest miękka a boczek spieczony i chrupiący. Dodatkowo pachnie cebulką, pyszne danie. Może być dodatkiem do wielkanocnego stołu i nie tylko.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 białe kiełbaski
    4 cebule
    ½ kg surowego boczku
    Sól, pieprz, majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Biała kiełbasa w boczku z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: boczek pokroić w cienkie plastry, owinąć kiełbaski, zrobić odstępy na kiełbaskach. Cebule obrać, pokroić w ósemki. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć kilka plastrów boczku, następnie kiełbaski zawinięte w boczek a na wierzch cebulę. Oprószyć delikatnie solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekać w temp. 180 stopni około 30 minut a następnie zdjąć pokrywę i zapiekać całość jeszcze 20 minut aż boczek będzie dobrze zrumieniony. Po upieczeniu kiełbaski wyłożyć na ogrzany talerz, dodać uduszoną cebulę. Podawać z chlebem i dodatkiem musztardy.

Porady

1. kiełbaski można nakłuć w kilku miejscach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować