Biała kiełbasa domowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

domowe wędliny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 700 g szynki lub łopatki
    700 g podgardla
    pół szkl wody
    1 łyżka majeranku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    pół główki czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej


Biała kiełbasa domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
    Kiełbaśnice - jelita umyć i wymoczyć. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać.
    Kiełbaski skręcić niezbyt duże, ok 15 cm.
    Sparzyć w temp 80- 85 st przez ok 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy