Biała kiełbasa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Odkąd zrobiłam pierwszy raz białą kiełbasę nie jem już ze sklepu. Polecam przepis

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej, 70 dag boczku, 1/2 kg mieśnia golonkowego, czosnek 6 ząbków, sól 18 g na kg mięsa, pieprz, majeranek do smaku

Biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa umyłam. Łopatke i boczek podzieliłam na kawałki chude i przerośnięte tłuszczem. Zmieliłam: mięsień golonkowy wraz z czosnkiem na sitku makowym, mięso przerośnięte tłuszczem na sitku 4 mm, mięso chude na sitku 8 mm. Dodałam sól, pieprz, majeranek. Wyrabiałam ok 20 min dolewając partiami 1 szklankę wody wymieszanej z łyżeczką cukru. Odstawiłam na ok 2 h by się smaki przegryzły. Następnie nadziewałam wcześniej namoczone jelita. Parzyłam gotowe kiełbaski ok 20 min w temp 75 st. Część surowej kiełbasy zamroziłam

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy