Można by rzec , że jest to danie jednogarnkowe lecz zapiekane w naczyniu do pieczenia . Wykonanie nie zajmuje nam wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus .
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 średnia główka białej kapusty
500 g. surowej szynki
500 g. surowej karkówki
500 g. surowego chudego boczku
2 cebule
4 łyżki oleju
3 łyżki przyprawy do mięs
1 łyżka majeranku
2 listki laurowe
2 szczypty przyprawy Harissa
Dodatkowo:
naczynie do pieczenia z nakryciem
Biała kapusta zapiekana z duszonym mięsem wieprzowym w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę siekam , zalewam wodą , doprowadzam do zagotowania , gotuję ok . 10 minut , odcedzam , dodaję łyżkę przyprawy do mięs , listki laurowe , majeranek, przyprawę Harissa, mieszam , odstawiam .
2.Mięso myję , osuszam , kroję w kostkę - sporą , posypuję pozostałą przyprawą do mięs , mieszam . Na rozgrzanym oleju obsmażam mięso , posypuję pokrojoną w pół plasterki cebulą , mieszam , nakrywam , duszę na małym płomieniu ok. pół godziny. Mięso dodaję do kapusty , mieszam , przekładam do naczynia do pieczenia , nakrywam , piekę w piekarniku ok. godziny . Piekarnik wyłączam , pozostawiam mięso na ok. 20 minut , mięso wystawiam , podaję .
Komentarze