Biała dama z kokosową bezą i ananasami

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyborne ciasto, które elegancko się prezentuje na stole i pasuje na każde spotkanie przy filiżance kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • składniki na 1 biszkopta:
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli
    1 łyżka oleju

    Wymiar blachy : 25cm na 37cm (im mniejsza blacha tym ładniej wyjdzie masa serowa w przekroju)

    Masa serowa:
    1kg sera mielonego
    0,5 l.kremówki 30%
    1 puszka ananasów
    1 szklanka cukru pudru
    5 łyżek żelatyny

    Beza kokosowa:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru
    200 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Biała dama z kokosową bezą i ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt : Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min.
  • Białka z wiórkami 2. Beza kokosowa: białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij na gładką masę. Dodaj wiórki i wymieszaj.
  • Beza 3. Przełóż bezę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o takim samym wymiarze, co upieczono biszkopt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i zostaw bezę na 15 minut.
  • Masa serowa i ananas 4. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałeczki.
    Masa serowa: Ser zmiksuj razem z cukrem pudrem, dodaj pokrojone ananasy i wymieszaj.
  • Kremówka 30% 5. Kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej delikatnie mieszając.
  • żelatyna 6. Żelatynę zalej w kubku kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie po napęcznieniu podgrzej żelatynę,ale nie zagotuj i dodaj do niej łyżkę masy serowej aby się dobrze nam połączyła . Wylej całość do mnasy serowej. Szybko wszystko wymieszaj.
  • Masa serowa z ananasem 7. Wylej na biszkopt naszą masę serową z ananasami.
  • Beza na masie serowej 8. Przykryj wystudzoną bezą. Wstaw do lodówki na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto możesz polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować