Biała dama z kokosową bezą i ananasami

  • wyświetlono: 3002 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Wyborne ciasto, które elegancko się prezentuje na stole i pasuje na każde spotkanie przy filiżance kawy.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 26 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

składniki na 1 biszkopta:
3 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
szczypta soli
1 łyżka oleju

Wymiar blachy : 25cm na 37cm (im mniejsza blacha tym ładniej wyjdzie masa serowa w przekroju)

Masa serowa:
1kg sera mielonego
0,5 l.kremówki 30%
1 puszka ananasów
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek żelatyny

Beza kokosowa:
4 białka
3/4 szklanki cukru
200 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Biała dama z kokosową bezą i ananasami

  • Biszkopt1. Biszkopt : Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min.
  • Białka z wiórkami 2. Beza kokosowa: białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij na gładką masę. Dodaj wiórki i wymieszaj.
  • Beza3. Przełóż bezę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o takim samym wymiarze, co upieczono biszkopt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i zostaw bezę na 15 minut.
  • Masa serowa i ananas4. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałeczki.
    Masa serowa: Ser zmiksuj razem z cukrem pudrem, dodaj pokrojone ananasy i wymieszaj.
  • Kremówka 30%5. Kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej delikatnie mieszając.
  • żelatyna6. Żelatynę zalej w kubku kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie po napęcznieniu podgrzej żelatynę,ale nie zagotuj i dodaj do niej łyżkę masy serowej aby się dobrze nam połączyła . Wylej całość do mnasy serowej. Szybko wszystko wymieszaj.
  • Masa serowa z ananasem7. Wylej na biszkopt naszą masę serową z ananasami.
  • Beza na masie serowej8. Przykryj wystudzoną bezą. Wstaw do lodówki na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto możesz polać polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylabezaurodzinysernikkremówkakomuniaciasto na niedzielęsernik na zimnociasto do kawyna niedzielęwiórkidla gościBiała damaciasto kokosowechrzestimieninyciasto serowebeza kokosowaciasto na imieninyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt makowy z bezą kokosową i kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt makowy z bezą kokosową i kremem...

Smakowite połączenie kilku smaków...

Ananasek

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ananasek – makowo-kokosowy biszkopt z kremem...

Delikatny makowo-kokosowy spód...

Biała dama

Dodane przez: RedakcjaPP

Biała dama

Wprost rozpływa się w ustach. Przepis...

image-29ce73d

Dodane przez: viki2903

Dama kier (mus z białej czekolady)

deser idealny na Walentynki

Biała dama.

Dodane przez: esgie

Biała dama

Idealne cisto na każdą okazje.

Biszkopt kokosowy z galaretką i ananasem

Dodane przez: dosismakolyki

Biszkopt kokosowy z galaretką i ananasem

ciasto to idealne połączenie kokosu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE