Biała dama z kokosową bezą i ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt : Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min.
2.Beza kokosowa: białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij na gładką masę. Dodaj wiórki i wymieszaj.
3.Przełóż bezę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o takim samym wymiarze, co upieczono biszkopt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i zostaw bezę na 15 minut.
4.Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałeczki.
Masa serowa: Ser zmiksuj razem z cukrem pudrem, dodaj pokrojone ananasy i wymieszaj.
5.Kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej delikatnie mieszając.
6.Żelatynę zalej w kubku kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie po napęcznieniu podgrzej żelatynę,ale nie zagotuj i dodaj do niej łyżkę masy serowej aby się dobrze nam połączyła . Wylej całość do mnasy serowej. Szybko wszystko wymieszaj.
7.Wylej na biszkopt naszą masę serową z ananasami.
8.Przykryj wystudzoną bezą. Wstaw do lodówki na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto możesz polać polewą.
Komentarze