Ciasto biała dama z ananasem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
Przekroic na połowe.
2.Krem budyniowy z anansami :
Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Na soku ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu dodając 1/3 szklanki cukru. Soku powinna być 1 szklanka, jeżeli będzie mniej należy uzupełnić wodą. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. a nastepnie utrzec go na puszysta mase z masłem dodajac stopniowo zółtka oraz anannasy pokrojone w koste.
3.Krem smietankowy z czekoladą:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki.Czekolade zetrzec na tarce o drubych oczkach Wymieszac .
4.Biszkopt przekroic na pół , wyłozyć masę smietankowa z kawałkami czekolady, przykryc druga połową biszkoptu .Wyłozyc maśe kremowa z kawałkami ananasa.
5. Na wierzch zetrzec na tarce o duzych oczkach biała czekoladę.Schłodzic.
Smacznego:)
Porady
35 na 20 blaszka( w takiej piekłam)
budyn smietankowy mozna zastapic waniliowym.
Komentarze