Ciasto Biała dama z ananasem i czekoladą

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto lekkie delikatne i smaczne.Pysznym akcentem tego ciasta sa kawałki ananasa i czekolady w masie.Polecam:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem z ananasem :
    1 puszka ananasów
    1 budyń śmietankowy
    1/3 szklanki cukru
    1 kostka masła
    4 żółtka

    Krem z czekoladą :
    2 szklanki śmietanki kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek cukru pudru
    1 i 1\2 tabliczki czekolady deserowej- starta na tarce o duzych oczkach ewentualnie pokrojona w krótkie paski

    oraz na wierzch --
    biała czekolada( równiez starta ) na tarce.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Ciasto biała dama z ananasem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt:

    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować cienko margaryną i nałożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
    Przekroic na połowe.

    2.Krem budyniowy z anansami :
    Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Na soku ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu dodając 1/3 szklanki cukru. Soku powinna być 1 szklanka, jeżeli będzie mniej należy uzupełnić wodą. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. a nastepnie utrzec go na puszysta mase z masłem dodajac stopniowo zółtka oraz anannasy pokrojone w koste.

    3.Krem smietankowy z czekoladą:
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki.Czekolade zetrzec na tarce o drubych oczkach Wymieszac .

    4.Biszkopt przekroic na pół , wyłozyć masę smietankowa z kawałkami czekolady, przykryc druga połową biszkoptu .Wyłozyc maśe kremowa z kawałkami ananasa.
    5. Na wierzch zetrzec na tarce o duzych oczkach biała czekoladę.Schłodzic.
    Smacznego:)

Porady

35 na 20 blaszka( w takiej piekłam) budyn smietankowy mozna zastapic waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować