Ciasto Biała dama

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny biszkopt przełożony mlecznym kremem. Do ciasta nie używam proszku do pieczenia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/3 szklanki cukru
    łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    30 ml gorącej wody
    niepełna szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Masa mleczna:
    30 dag masła roślinnego
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki mleka w proszku
    3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

    Poncz;
    1/3 szklanki przegotowanej wody
    kilka kropli ekstraktu waniliowego z laską wanilii
    łyżeczka cukru

    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Alkohole

Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę z solą. Pod koniec dodaję cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i powoli dolewam do białek. Ubijam. Obie mąki przesiewam i porcjami dodaję do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką . Formę 25cmx30 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę, Piekę około 35 minut w 180 st. Studzę

    Składniki ponczu mieszam.

    Mleko podgrzewam z cukrem waniliowym i studzę. Masło ucieram na puch i dodaję zimne mleko oraz mleko w proszku. Masę miksuję.

    Biszkopt przecinam na 3 części, skrapiam ponczem i smaruję masą. Wierzch dekoruję kolorową posypką. Ciasto schładzam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować