Biszkopt:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
30 ml gorącej wody
niepełna szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa mleczna:
30 dag masła roślinnego
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Poncz;
1/3 szklanki przegotowanej wody
kilka kropli ekstraktu waniliowego z laską wanilii
łyżeczka cukru
kolorowa posypka
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Biała dama
1.
Białka ubijam na sztywną pianę z solą. Pod koniec dodaję cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i powoli dolewam do białek. Ubijam. Obie mąki przesiewam i porcjami dodaję do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką . Formę 25cmx30 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę, Piekę około 35 minut w 180 st. Studzę
Składniki ponczu mieszam.
Mleko podgrzewam z cukrem waniliowym i studzę. Masło ucieram na puch i dodaję zimne mleko oraz mleko w proszku. Masę miksuję.
Biszkopt przecinam na 3 części, skrapiam ponczem i smaruję masą. Wierzch dekoruję kolorową posypką. Ciasto schładzam.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze