Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywną pianę z solą. Pod koniec dodaję cukier i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i powoli dolewam do białek. Ubijam. Obie mąki przesiewam i porcjami dodaję do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką . Formę 25cmx30 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam masę, Piekę około 35 minut w 180 st. Studzę
Składniki ponczu mieszam.
Mleko podgrzewam z cukrem waniliowym i studzę. Masło ucieram na puch i dodaję zimne mleko oraz mleko w proszku. Masę miksuję.
Biszkopt przecinam na 3 części, skrapiam ponczem i smaruję masą. Wierzch dekoruję kolorową posypką. Ciasto schładzam.
Komentarze