Ciasto Biała dama

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest delikatna i każdemu bardzo smakuje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 l śmietanki kremówki
    puszka brzoskwiń
    żelatyna ( na 1l wody)
    0,5kg twarogu ( 3 razy zmielonego)
    17 łyżek cukru
    2 budynie waniliowe
    1 kostka margaryny lub masła
    0,5 kostki masła
    15dag wiórek kokosowych
    0,75l mleka
    herbatniki lub biszkopty ( lub biszkopt )
    biszkopt :
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    Szczypta proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno,do ubitych dodajemy 3 łyżki cukru gdy cukier się rozpuści dodajemy po jednym żóĺtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek ,wymieszac.Pieczemy ok 15 minut .Musimy upiec 2 takie biszkopty.
    Masa serowa : kremówkę ubić na sztywno , dodać 8 łyżek cukru. Następnie dodać twaróg i żelatynę ostudzoną ( 3-4 łyżki rozp. w 1/2 szkl. wody ) wymieszać lub zmiksować całość i na koniec dodać pokrojone w kostkę owoce.
    Masa budyniowa : ugotować budynie w 0,75l mleka z 8 łyż. cukru. Ostudzić, następnie utrzeć z margaryną
    Posypka kokosowa : na patelni rozpuszczamy 1/2 kostki masła , dodajemy 1łyż. cukru i wiórki kokosowe , przyrumieniamy .
    Biszkopt - masa serowa -biszkopty - masa budyniowa - biszkopt -posypka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować