Biała dama

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealne cisto na każdą okazje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie
    1,5 szklanki mąki przennej
    Masa:
    1 słoik dżemu morelowego
    500ml śmietany kremóki 30%
    200g serka kanapkowego
    1 galaretka cytrynowa
    1 śmietana śnieżka
    2 łyżki cukru pudru
    200ml schłodzonego mleka
    200g wiórek kokosowych
    125g margaryny

Biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek
  • 2. Ubić białka, a następnie stopniowo dodać cukier i żółtka.
  • 3. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Biszkopt piec 30 min w tem. 150°C w formie o wymiarach 20x30cm.
  • 5. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na pół.
  • 6. Masa:
    Ubić śmietanę kremówkę.
  • 7. W drugiej misce ubić śnieżkę w 200ml schłodzonego mleka
  • 8. W następnej misce rozpuścić galaretkę według przepisu
  • 9. Schłodzoną galaretkę połączyć z ubitą śmietaną, serkiem i 2 łyżkami cukru pudru.
  • 10. Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć dżem, a następnie połowę masę i przykryć drugą połową biszkoptu.
  • 11. Po przykryciu wyłożyć na drugą połowę biszkoptu drugą połowę masy.
  • 12. Wiórki podsmażyć na margarynie i ostudzone wyłożyć na placek.

Porady

zamiast ubitej, można również dać śnieżkę w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy