Bezy ziemniaczane

4.98 (152 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Inny sposób na ziemniaki. Możemy podawać z mięsem, rybą i surówką lub samodzielnie np. z sosem czosnkowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    10 dag masła
    3 żółtka
    sól
    pieprz
    ulubione zioła
Wystaw ocenę:

4.98 (152 ocen)

Zobacz również:

Bezy Beza Przystawki

Bezy ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać miękkie masło, żółtka, sól, pieprz - dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy (rękawa cukierniczego) z końcówką do bez i na wyłożoną papierem blaszkę wyciskać rozetki. Możemy posypać ulubionymi przyprawami. Ja część posypałam bazylią, część ziołami prowansalskimi a część przyprawą do ziemniaków.Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 190-200 stopni.

Porady

Z podanej porcji wyszły mi 3 blaszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować