Bezy z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bezy te mozna podawać z musem praktycznie z kazdych owoców. Im kwasniejsze owoce tym lepiej, gdyz bezy sa dośc slodkie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 dużych białek
    szczypta soli
    200 g cukru pudru
    2łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    kilka kropel ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka octu winnego
    100g jagód
    2 łyżeczki golden syrop

Bezy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po łyżeczce cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać skrobię, wanilię i ocet. Delikatnie wymieszać.
  • 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 4 kółka o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezę.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
  • 4. Jagody wraz z syropem rozgnieść widelcem, a nastepnie polać wystudzone bezy. najlepiej tuz przed podaniem.

Porady

Zamiast octu mozna dodac równiez sok z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy