Bezy z jagodami

  • wyświetlono: 394 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bezy te mozna podawać z musem praktycznie z kazdych owoców. Im kwasniejsze owoce tym lepiej, gdyz bezy sa dośc slodkie.

Bree25
  • 130min

Składniki

4 dużych białek
szczypta soli
200 g cukru pudru
2łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka octu winnego
100g jagód
2 łyżeczki golden syrop

Sposób przygotowania przepisu:

Bezy z jagodami

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po łyżeczce cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać skrobię, wanilię i ocet. Delikatnie wymieszać.
  • 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 4 kółka o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezę.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
  • 4. Jagody wraz z syropem rozgnieść widelcem, a nastepnie polać wystudzone bezy. najlepiej tuz przed podaniem.

Porady

Zamiast octu mozna dodac równiez sok z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiJagodybezypawlova

Komentarze

Podobne przepisy

bezy

Dodane przez: viki2903

Mini bezy z karmelem

Mini bezy z karmelem

bezy

Dodane przez: Aga72

Bezy z wiórkami kokosowymi

A co powiecie na fajny sprawdzony...

Bezy z ksylitolem

Dodane przez: JoannaG

Bezy z ksylitolem

Zastanawiało mnie czy wyjdą bezy...

bezy

Dodane przez: majka190382

BEZY

Jak zostanie nam białe z innych...

bezy

Dodane przez: lucyna19

Bezy

Moj niezawodny i sprawdzony przepis...

bezy

Dodane przez: amaretto

Bezy

Przepis na szybkie i proste bezy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE