Bezy te mozna podawać z musem praktycznie z kazdych owoców. Im kwasniejsze owoce tym lepiej, gdyz bezy sa dośc slodkie.
2 godz. 10 min
Składniki:
4 dużych białek
szczypta soli
200 g cukru pudru
2łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka octu winnego
100g jagód
2 łyżeczki golden syrop
Bezy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po łyżeczce cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać skrobię, wanilię i ocet. Delikatnie wymieszać.
2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 4 kółka o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezę.
3.Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
4.Jagody wraz z syropem rozgnieść widelcem, a nastepnie polać wystudzone bezy. najlepiej tuz przed podaniem.
Komentarze