Bezy z bitą śmietaną i czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Deser idealny, na każdą okazję.

  • 20 min

Składniki:

  • 7 białek,

    30 dag cukru,

    Łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:

    1 opakowanie śmietanki kremówki 30%

    2 czubate łyżki cukru pudru

    1 cukier waniliowy,

    2 opakowania śmietanfixu

    konfitura z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezy z bitą śmietaną i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • 2. Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie bezy dobrze jest przygotować wcześniej.
  • 3. Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna. Bezy wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: konfiturę z czarnej porzeczki, bitą śmietanę , ponownie konfiturę. Przed podaniem umieszczamy 'bezunie' na godzinę w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować