Bezy niezawodne

5 (142 ocen)

  • 40 min

To idealny przepis na bezy, które robię bardzo często. Są kruche i bardzo pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 białka (z dużych jajek)
    125 g drobnego cukru (nie cukru pudru!)
    1 szczypta soli
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Bezy niezawodne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy piana zacznie bieleć dosypywać stopniowo cukier. Dodać sok z cytryny i chwilę miksować. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i gęsta, a po odwróceniu miski zostanie na swoim miejscu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy w sporych odstępach (bezy rosną podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec/suszyć ok. 35-40 minut.

Porady

Rady dotyczące pieczenia bez: * mieszadła oraz naczynie w którym ubijasz białka musi być całkowicie czyste i suche, nie może być mokre czy tłuste. * najlepiej ubijać pianę w misce ze stali nierdzewnej lub szklanej. Odradzam naczynie z plastiku. * białka muszą być dokładanie oddzielone od żółtek, w białku nie może naleźć się ani kropelka żółtka - w przeciwnym razie piana się nie ubije. * nie trzeba trzymać się zasady temperatury białek, ja używam jajek prosto z lodówki i wychodzą idealne bezy. * pianę ubijaj do czasu, aż zrobi się szklista i bardzo zwarta - obróć miskę i sprawdź czy piana z niej nie spływa - jeśli spływa po ściankach musisz ubijać jeszcze jakiś czas. * sok z cytryny ma za zadanie ścięcie się białka, możesz zastąpić go octem winnym. * piana z białek nie lubi długo leżeć, więc zaraz po ubiciu powinna znaleźć się w piekarniku. * jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego może nakładać bezy pomagając sobie dwoma łyżeczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować