Bezy

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.

Bezy… słodkie, twarde ciasteczka. Z poniższego przepisu możemy również upiec spody bezowe do bezowego tortu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 200 g białek
    400 g cukru pudru
    (zasada na 1 g białka 2 g cukru pudru)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ig39bp 1. Potrzebne nam będą dwa garnki tak by jeden mieścił się w drugi, może też być garnek i miska.
    W większy garnek wlewamy wodę i zagotowujemy ją, następnie w miskę wlewamy białka, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką (wciąż podgrzewając wodę) aż do momentu gdy cukier i białka będą ciepłe.

    Następnie zdejmujemy miskę i ubijamy białka z cukrem bez przerwy około 10-12 minut, do uzyskania gęstej i lepiącej konsystencji.

  • lśniące bezy 2. Za pomocą łyżki do zupy nakładamy na papier do pieczenia podwójne kleksy z ubitych białek.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, po uzyskaniu wierzchniej twardej skorupki (5-7 minut) zmniejszamy temperaturę do 60-70 stopni i dokładnie suszymy ciasteczka przez około 2-3 godziny w zależności od wielkości bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować