Bezy

  • wyświetlono: 131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach bezy. Z podanych składników wyszło mi 35 sztuk.

IMG_20190613_095635
  • 10 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

4 białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Bezy

  • Bezy1. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po łyżce dodawać cukier. Zawsze. po wsypaniu cukru. Miksować chwilę, żeby cukier się rozpuścił.
    Dopiero wtedy, wsypać następną porcję cukru. Po dodaniu, całego cukru, miksować
    jeszcze chwilę. Masa, powinna być gęsta i szklista.
  • Bezy2. Gotową masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blachę,
    wyłożoną papierem do pieczenia.

    Można też, nakładać łyżką. Czasem tak robię, jak nie chce mi się wyciskać :)
    Nabieram masę łyżką i druga łyżką, ściągam na blachę.
  • Bezy3. Gotowe bezy, suszyć w piekarniku, nagrzanym do 100 stopni.
    Grzanie góra, dół z termoobiegiem, 1,5 godziny. Następnie, uchylić delikatnie drzwiczki i suszyć jeszcze pół godziny.
    Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystudzenia.

Porady

Bezy, przechowuję w puszce. Wtedy długo zachowują świeżość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezy

Komentarze

Podobne przepisy

ciasteczka pina colada

Dodane przez: klementynka

ciastka pina colada

Na rozchmurzenie tej brzydkiej...

Węgierskie ciastka weselne

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Węgierskie ciastka weselne

Węgierskie ciastka weselne to idealne...

beza

Dodane przez: Habibi Chi

Beza szwajcarska

Czyli beza krucha, mocno wysuszona,...

Zazulki

Dodane przez: zielonakuchniablog

Zazulki

Ciastka banalne w przygotowaniu,...

Domowe kokosanki

Dodane przez: anamarisworld

Domowe kokosanki

pyszne chrupiące kokosanki, w środku...

Ciastka bezowe z orzechami

Dodane przez: Basiliana

Ciastka bezowe z orzechami

Szybkie w wykonaniu, chrupiące...