Bezy

  • wyświetlono: 209 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach bezy. Z podanych składników wyszło mi 35 sztuk.

IMG_20190613_095635
  • 10 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

4 białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Bezy

  • Bezy1. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po łyżce dodawać cukier. Zawsze. po wsypaniu cukru. Miksować chwilę, żeby cukier się rozpuścił.
    Dopiero wtedy, wsypać następną porcję cukru. Po dodaniu, całego cukru, miksować
    jeszcze chwilę. Masa, powinna być gęsta i szklista.
  • Bezy2. Gotową masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blachę,
    wyłożoną papierem do pieczenia.

    Można też, nakładać łyżką. Czasem tak robię, jak nie chce mi się wyciskać :)
    Nabieram masę łyżką i druga łyżką, ściągam na blachę.
  • Bezy3. Gotowe bezy, suszyć w piekarniku, nagrzanym do 100 stopni.
    Grzanie góra, dół z termoobiegiem, 1,5 godziny. Następnie, uchylić delikatnie drzwiczki i suszyć jeszcze pół godziny.
    Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystudzenia.

Porady

Bezy, przechowuję w puszce. Wtedy długo zachowują świeżość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezy

Komentarze

Podobne przepisy

tort bezowy

Dodane przez: anta19

Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Przygotowując bezy z kremami śmietanowymi...

kakaowe ciasteczka z beza i orzeszkiem

Dodane przez: klementynka

kakaowe ciasteczka z bezą i orzeszkiem

Czasem zamiast ciasta lubię do...

popękane ciasteczka czekoladowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Popękane ciasteczka czekoladowe

Są przepyszne, niczym bezy :) i...

Słodkie ciastka pani M

Dodane przez: dobreubijaczki

Słodkie Ciastka Pani M

Pomysł na ciastka wziął się od...

Bezowe lizaki - kwiatuszki

Dodane przez: ankad21

Bezowe lizaki - kwiatuszki

Beziki w niecodziennym wydaniu...

Węgierskie ciastka weselne

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Węgierskie ciastka weselne

Węgierskie ciastka weselne to idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE