Bezy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Super pomysł na niepotrzebne białka. Przepis z zeszytu babci :)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka białek jaj
    2 szklanki cukru kryształu
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    masło (do wysmarowania papieru)

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij białka do zbielenia (NIE na sztywną pianę).
  • 2. Gdy białka zbieleją wsyp szklankę cukru kryształu i dalej ubijaj długo i mocno, aż piana zacznie lśnić.
  • 3. Dodaj drugą szklankę cukru kryształu i ubijaj tak długo aż piana zacznie się rwać.
  • 4. Teraz dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj z nią pianę.
  • 5. Na pergaminowy papier, wysmarowany masłem, kładź łyżką porcje piany i piecz je na biało w nagrzanym piekarniku (nie za gorącym!)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy