Bezy

0 (0 ocen)

Czasem, gdy przepis wymagał tylko żółtek wylewałam białka, ale tym razem postanowiłam je wykorzystać i zrobić bezy. I wyszły, słodziutkie i kruchutkie ciasteczka. Pycha!

Składniki:

  • 1. 3 białka
    2. 180 g cukru pudru
    3. szczypta soli

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, w międzyczasie dodając szczyptę soli. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodajemy cukier puder. Ubitą pianę uznamy za gotową, gdy będzie sztywna i lśniąca, bez grudek cukru.
  • 2. Przygotowaną pianę wykładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Przygotowane bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy z termoobiegiem w tej temperaturze około 50 – 60 minut. Po upieczeniu warto pozostawić bezy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Porady

Jeśli bezy zaczynają robić się beżowe, wtedy należy zmniejszyć temperaturę.

Komentarze

Podobne przepisy