Bezy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bezy są delikatne jak chmurka i bardzo słodkie. Doskonałe do kawy lub herbaty.
Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 białka-100 ml
    cukier-200 ml
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    1 łyżeczka soku z cytryny.

Bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bezy 1. Białka wlać do suchej miski i miksować aż będzie sztywna piana.

    Do piany z białek stopniowo dosypywać po 1 łyżce cukru ( wymieszany z cukrem waniliowym ) i cały czas miksować tak długo, aż cukier się rozpuści.

    Dodać sok z cytryny aż piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Gotową pianę z białek przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Beziki suszyć w temp.110 stopni około 70 minut. W tym czasie kilkakrotnie otworzyć drzwiczki piekarnika żeby wypuścić parę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy