Bezowy tort rabarbarowo-malinowy

0 (0 ocen)

Słodki torcik bezowy z pysznym sosem rabarbarowo-malinowym. Słodycz bezy przełamuje lekko kwaśny sos.

Składniki:


  • BLATY BEZOWE:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    SOS:
    200g rabarbaru
    1/4 szklanki musu malinowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wody
    DODATKOWO:
    200g śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Bezowy tort rabarbarowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08ekxys 1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając na najwyższych obrotach dodawać partiami cukier- łyżka po łyżce. Ubijanie może trwać ok. 10min. Kiedy cukier się rozpuści dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masa bezowa powinna być błyszcząca. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 3 okręgi o średnicy ok. 18cm. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć krążki oraz parę małych bezików. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a następnie zmniejszyć temperaturę na 120*C z termoobiegiem. Suszyć przez 1,5 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej przez noc.
  • image-07xfikm 2. Obrany i pokrojony w kawałki rabarbar włożyć do garnuszka, podlać wodą, dodać cukier i mus malinowy. Smażyć, aż rabarbar zacznie się rozpadać i wszystko zgęstnieje.
  • image-0fwm4a0 3. Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia. Na pierwszy blat wyłożyć część ubitej śmietanki (użyłam rękawa cukierniczego) i wyłożyć 1/3 sosu. Tak przełożyć blaty bezowe. Na samym wierzchu również wycisnąć śmietankę i sos. Ułożyć małe beziki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować