Bezowy tort piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodać ocet. Cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce (co 2 minuty) cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ubijanie piany powinno zająć około 20 minut. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Oba krążki posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 st. i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z rozpuszczone, lekko wystudziną czekoladą i zmielonymi na pył piernikami na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć przyprawą do piernika i udekorować pierniczkami.
Porady
Można też pominąć krok z dodatkiem czekolady. Bez niej krem też będzie wystarczająco słodki.
Komentarze