bezowy torcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

słodycz w każdym calu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 duże białka
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa
    4 żółtka
    2 szkl mleka
    1 laska wanilii
    po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1/4 kostki margaryny

    truskawki do dekoracji

Bezowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder (po łyżeczce), na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i deliktnie wymieszać. Na papierze odrysować 2 koła o średnicy ok 21 cm. Na koła wyłożyć pianę. Piec ok 60 min w 140 st. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • bezowy torcik 2. Zółtka wymieszać z mąkami i 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować z laską wanilii. Do gotującego się mleka wlać żółtka i zmniejszyć ogień na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodając po łyżce budyń. Gotową masą przełożyć bezy. Udekorować truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy