Bezowy puch

0 (0 ocen)

  • 55 min

Bezowy puch, czyli torcik bezowy, wymarzony deser na różnego rodzaju okazje.

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    Masa
    2 łyżki dżemu lub nutelli ( u mnie nutella)
    200 g małych bezików
    400 ml śmietany kremówki 30%
    500 g serka mascarpone
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    rozpuszczona gorzka czekolada lub zmiksowany dżem

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wbij białka, dodaj cukier waniliowy i część zwykłego cukru. Ubijaj na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo resztę cukru.
    Do ubitej piany dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, mąkę pszenną, mieszaj wszystko na najmniejszych obrotach ! Gotowe ciasto wlej do tortownicy (średnica 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 35 - 40 min
  • 2. Masa:
    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i serek.Całość delikatnie utrzyj. Biszkopt przekrój na dwie części, posmaruj dżemem lub nutellą.Na posmarowanym biszkopcie ułóż bezy (całe lub skruszone), na nie nałóż część masy serowej i przykryj drugą częścią biszkoptu. Zrób to samo co z pierwszym biszkoptem. Na wierzchu ułóż małe beziki i polej je zmiksowanym dżemem lub roztopiona gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować