Bezowo - truskawkowa szkatułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 prostokąty tj. dno i góra szkatułki 21x11.
Drugi papier podzielić na 10 cm pasy, będą to sztachetki do zrobienia boków. Dla ułatwienia można zrobić całe ścianki, 2 szt 21x10 i 2szt 11x10.
2.Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier, ciągle ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Pianę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą lub małą gwiazdką.
3.Pianę nałożyć na 2 prostokąty, dno i górę szkatułki.
4.Na drugą blachę wycisnąć dwa prostokąty 21x10 i dwa 11x10 lub tak jak u mnie 42 sztachetki 10 cm wysokie.
5.Z części piany zrobić kilka małych bez do dekoracji. 2-3 łyżki piany zostawić do sklejenia szkatułki.
6.Piekarnik nagrzać do temp100*C i włożyć blaszki na 20 min z termoobiegiem, następnie obniżyć temperaturę do 50 *C i suszyć ok 60 min. bez termoobiegu i jeszcze raz obniżyć temp do 20*C i suszyć 30 min. Bezy cały czas suszymy przy uchylonych drzwiczkach.
7.Sklejamy części szkatułki wyciskając pianę z rękawa cukierniczego. Sklejone pudełko wstawiamy do piekarnika na 30 min temp 30*C z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonych drzwiczkach.
8.Truskawki umyć, osuszyć. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl gorącej wody. Kilka truskawek zostawić do dekoracji a resztę pokroić i włożyć do wystudzonej galaretki i zostawić do stężenia.
9.Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać miękkie masło i wymieszać. Pędzelkiem wysmarować szkatułkę dokładnie w środku i dekoracyjnie na zewnątrz.
10.Galaretkę truskawkową wymieszać z jabłkowo-miętową i rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Zostawić do schłodzenia. Śmietanę ubić dodać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać.
11.Szkatułkę wypełnić śmietaną i zastygniętą galaretką z truskawkami. Udekorować bezami i truskawkami.
Porady
Radzę skorzystać z łatwiejszej opcji tzn. ścianki zrobić w całości tak jak dno i górę szkatułki.
Komentarze