Bezowo - truskawkowa szkatułka

4.5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Słodycz bezy przełamana winnym smakiem truskawki, gorzkiej czekolady i delikatną nutką mięty.

Składniki:

  • Beza:
    6 białek
    2 1/2 szkl. cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Krem:
    400 ml śmietany 30%
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka jabłkowo - miętowa

    1/2 kg truskawek
    1 galaretka cytrynowa

    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Bita śmietana

Bezowo - truskawkowa szkatułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 prostokąty tj. dno i góra szkatułki 21x11.
    Drugi papier podzielić na 10 cm pasy, będą to sztachetki do zrobienia boków. Dla ułatwienia można zrobić całe ścianki, 2 szt 21x10 i 2szt 11x10.
  • 2. Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier, ciągle ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Pianę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką okrągłą lub małą gwiazdką.
  • Dno i przykrywka szkatułki 3. Pianę nałożyć na 2 prostokąty, dno i górę szkatułki.
  • Elementy ścianek 4. Na drugą blachę wycisnąć dwa prostokąty 21x10 i dwa 11x10 lub tak jak u mnie 42 sztachetki 10 cm wysokie.
  • Bezy 5. Z części piany zrobić kilka małych bez do dekoracji. 2-3 łyżki piany zostawić do sklejenia szkatułki.
  • 6. Piekarnik nagrzać do temp100*C i włożyć blaszki na 20 min z termoobiegiem, następnie obniżyć temperaturę do 50 *C i suszyć ok 60 min. bez termoobiegu i jeszcze raz obniżyć temp do 20*C i suszyć 30 min. Bezy cały czas suszymy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 7. Sklejamy części szkatułki wyciskając pianę z rękawa cukierniczego. Sklejone pudełko wstawiamy do piekarnika na 30 min temp 30*C z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonych drzwiczkach.
  • 8. Truskawki umyć, osuszyć. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl gorącej wody. Kilka truskawek zostawić do dekoracji a resztę pokroić i włożyć do wystudzonej galaretki i zostawić do stężenia.
  • 9. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodać miękkie masło i wymieszać. Pędzelkiem wysmarować szkatułkę dokładnie w środku i dekoracyjnie na zewnątrz.
  • 10. Galaretkę truskawkową wymieszać z jabłkowo-miętową i rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Zostawić do schłodzenia. Śmietanę ubić dodać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać.
  • 11. Szkatułkę wypełnić śmietaną i zastygniętą galaretką z truskawkami. Udekorować bezami i truskawkami.

Porady

Radzę skorzystać z łatwiejszej opcji tzn. ścianki zrobić w całości tak jak dno i górę szkatułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować