Bezowiec z rabarbarem

  • wyświetlono: 486 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka jak pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe.

joanna30
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:

2 szkl mąki pszennej

150 g zimnego masła lub margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl cukru pudru

4 łyżki zimnej wody

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Beza:

11 białek w temp.pokojowej

szczypta soli

2 szkl drobnego cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka soku z cytryny


Kisiel rabarbarowy:

1 kg rabarbaru

ok 1/2 szkl cukru

kisiel malinowy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bezowiec z rabarbarem

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.


    Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w dużą kostkę, przesypać do garnka i dodać cukier. Podgrzewać aż puści sok i zmięknie. Dodać kisiel i energicznie zamieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.


    Ciasto rozwałkować trochę więcej niż wielkość blaszki (24x36cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, zostawiając ok 2 cm brzeg. Nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Wyjąć ciasto, posmarować kisielem rabarbarowym i wyłożyć pianę.


    Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksować do połączenia składników.


    Pianę wyłożyć na rabarbar, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zostawić ciasto na pół godziny aby beza z wierzchu się wysuszyła. Ostudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaRabarbarciasto kruchez rabarbaremz piankąz bezą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ucierane ciasto z rabarbarem

Dodane przez: dorota w

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem i...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto z rabarbarem

Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajcie...

ciasto z rabarbarem

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem...

Kruche ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche ciasto z rabarbarem

Właśnie mamy sezon na rabarbar,...

rabarbarowy zawrót głowy

Dodane przez: bpuzio

Rabarbarowiec - ciasto z rabarbarem

rabarbarowy zawrót głowy. mam własny...

rabarbar

Dodane przez: izaa_a

budyniowe ciasto z rabarbarem

bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny...