Bezowiec z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka jak pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    2 szkl mąki pszennej

    150 g zimnego masła lub margaryny

    łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 szkl cukru pudru

    4 łyżki zimnej wody

    kilka kropel ekstraktu waniliowego


    Beza:

    11 białek w temp.pokojowej

    szczypta soli

    2 szkl drobnego cukru

    łyżka mąki ziemniaczanej

    łyżka soku z cytryny


    Kisiel rabarbarowy:

    1 kg rabarbaru

    ok 1/2 szkl cukru

    kisiel malinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Bezowiec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.


    Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w dużą kostkę, przesypać do garnka i dodać cukier. Podgrzewać aż puści sok i zmięknie. Dodać kisiel i energicznie zamieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.


    Ciasto rozwałkować trochę więcej niż wielkość blaszki (24x36cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, zostawiając ok 2 cm brzeg. Nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Wyjąć ciasto, posmarować kisielem rabarbarowym i wyłożyć pianę.


    Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksować do połączenia składników.


    Pianę wyłożyć na rabarbar, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zostawić ciasto na pół godziny aby beza z wierzchu się wysuszyła. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować