Słodkie bezy w formie tartaletek wypełnione pysznym śliwkowym kremem. Jego kwaskowaty smak przełamuje słodycz bezy. Najlepsze na drugi dzień, kiedy beza zmięknie.
Bezowe tartaletki z kremem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubić, a kiedy zacznie sztywnieć dodawać porcjami cukier na najwyższych obrotach miksera. Łyżka po łyżce. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Połączyć. Nałożyć do silikonowych foremek na tartaletki. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 120*C. Piec 1,5 godziny. Wystudzić w piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć ostrożnie bezy.
2.KREM: Śliwki pozbawić pestek i włożyć do rondelka z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż śliwki puszczą sporo soku. Zmiksować blenderem i wstawić powtórnie na ogień. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody i wlać do śliwek. Zagotować i dodać cynamon. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną śmietankę ubić i wmieszać do śliwek. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego i wycisnąć na tartaletki. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Komentarze