1.Białka o temperaturze pokojowej wlewamy do kielicha robota kuchennego wsypujemy cukier, mieszamy rózgą. Następnie kielich umieszczamy w garnku nad wrzącą wodą- ważne tak by dno kielicha nie dotykało do wody. Białka z cukrem ubijamy na parze do momentu rozpuszczenia cukru (mnie zajęło to 5 minut). Kielich umieszczamy w robocie kuchennym chwilę miksujemy na wolnych obrotach,dodajemy cream of tartar i sok cytrynowy, dalej miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy do momentu gdy beza owinie się na rózgę i jest bardzo sztywna (około 10 - 12 minut). Gotową bezę barwimy barwnikami spożywczymi, przekładamy do woreczka cukierniczego z tylką do róż, na kawałkach papieru do pieczenia formujemy róże, przekładamy na blachę i suszymy w nagrzanym piekarniku do 90°C 3 godziny.
Porady
Z tej proporcji wyszło mi 30 sztuk różnej wielkości różyczek.
Komentarze