Bezowe róże

  • wyświetlono: 324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Można schrupać na deser lub udekorować desery czy torty.

  • 30 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

120 g białka
240 g cukru zwykłego
1/4 łyżeczki soku cytrynowego
na czubek noża cream of tartar
barwnik spożywczy

Sposób przygotowania przepisu:

Bezowe róże

  • 1. Białka o temperaturze pokojowej wlewamy do kielicha robota kuchennego wsypujemy cukier, mieszamy rózgą. Następnie kielich umieszczamy w garnku nad wrzącą wodą- ważne tak by dno kielicha nie dotykało do wody. Białka z cukrem ubijamy na parze do momentu rozpuszczenia cukru (mnie zajęło to 5 minut). Kielich umieszczamy w robocie kuchennym chwilę miksujemy na wolnych obrotach,dodajemy cream of tartar i sok cytrynowy, dalej miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy do momentu gdy beza owinie się na rózgę i jest bardzo sztywna (około 10 - 12 minut). Gotową bezę barwimy barwnikami spożywczymi, przekładamy do woreczka cukierniczego z tylką do róż, na kawałkach papieru do pieczenia formujemy róże, przekładamy na blachę i suszymy w nagrzanym piekarniku do 90°C 3 godziny.

Porady

Z tej proporcji wyszło mi 30 sztuk różnej wielkości różyczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaróże

Komentarze

Podobne przepisy

Karnawałowe róże na jogurcie z konfiturą

Dodane przez: BABECZKA 35

Karnawałowe róże na jogurcie z konfiturą

Pięknie wyglądają i pysznie smakują....

lizaki bezowa

Dodane przez: Szuszugotuje

Lizaki bezowe

Cudnie wyglądają, pysznie smakują

Ciasteczka waniliowo- bezowe

Dodane przez: dorota w

Ciasteczka waniliowo- bezowe

Bardzo kruche składane ciasteczka...

Ciasteczka bezowe

Dodane przez: czarrna

Ciasteczka bezowe

Pyszne jeszcze ciepłe z miękkim...

Ciasteczka bezowe :)

Dodane przez: she333

Ciasteczka bezowe :)

Palce lizać!!!

Bezowe mini torciki z truskawkami

Dodane przez: upieczmycos

Bezowe mini torciki z truskawkami

Proste, pyszne i do tego jeszcze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE