Bezowe jajka sadzone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bezy wypełnione zmiksowaną galaretką i mango w kształcie sadzonego jajka. Dość łatwy do przygotowania i efektowny deser. Bardzo fajna propozycja na Wielkanocny stół.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3 białka jajek
    190 gramów cukru
    1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli
    Nadzienie
    1 galaretka brzoskwiniowa
    mała puszka mango w zalewie po odsączeniu ok. 220 gramów
    Mogą być też brzoskwinie z zalewy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Jajko

Bezowe jajka sadzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno następnie wsypujemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując.
    Piana powinna być gęsta i lśniąca.
    Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, całość miksujemy do połączenia składników.
  • 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Przekładamy porcjami ubitą pianę formując kształt jajka (ok.2 łyżki na porcję)
    U dołu za pomocą łyżki robimy dołek miejsce które po upieczeniu wypełnimy musem z mango.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut.
    Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia..
  • 4. Do szklanki o pojemności 250 ml. wsypać galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i wystudzić.
    Do blendera przekładamy odcedzone z zalewy mango/brzoskwinie wlać połowę !!! schłodzonej ale nie stężałej galaretki całość zmiksować na jednolity mus.
  • 5. Dołki wystudzonej bezy wypełniamy lekko tężejącym musem i pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować