Bezowe duszki na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie wsypujemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, całość miksujemy do połączenia składników.
2.Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego bez tylki .
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Formujemy zgrabne duszki wyciskając masę bezową zaczynając od małego kółka następnie unosząc rękaw z masą bezową ku górze kończąc ostrym ruchem aby powstał stożek.
3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
4.Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w rondelku z odrobiną mleka.
Za pomocą pędzelka malujemy oczka i buzię.
Komentarze