bezowe bałwanki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na bezowe ciasteczka w kształcie bałwanków spodoba się najmłodszym.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 białka
    100 g cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta perłowego barwnika w proszku (opcjonalnie)

Bezowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianą.
    Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
    Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
    Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
    Do masy dodać barwniki - barwnik perłowy spowoduje poświatę śniegową.
    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z okrągłą końcówką.
    Na papierze do pieczenia wyciskać 3 koła różnej wielkości na kształt bałwana.
    Piekarnik nastawić na 140 st.C. - włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
    Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim.
    Dekorować beziki kolorowymi pisakami i perełkami cukrowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki