Bezowe Bałwanki

0 (0 ocen)

Zabawne,świąteczne bezy

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1,1/2 szkl cukru

    Lukier,masa do ozdobienia bałwanków:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bezy bałwanki 1. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia Piec nagrzewamy do 140 st C .Białka ubijamy na sztywno razem z solą.(białka muszą być tak ubite że przy przewróceniu miski do góry nogami masa nie wypadnie) nie przerywając ubijania dodajemy sok z cytryny i po trochu cukier.Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. W celu uzyskania bałwanków wyciskać na blachę mniejsze koła i korpusy (połączone ze sobą), zostawiając pomiędzy bałwankami nieduże odstępy. Pieczemy ok 50 min
    Lukier,masa do dekoracji bałwanków:
    Białko delikatnie roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając (np. drewnianą łyżką). Gęstość lukru regulować cukrem pudrem (nie może być zbyt rzadki, w razie konieczności należy dosypać więcej). Masę podzielić na kilka części, zabarwić wedle uznania. Przygotować woreczki (tyle, ile mamy kolorów), do każdego nałożyć przygotowaną masę. Odciąć rogi w woreczkach (powinien powstać mały otworek) i dekorować ostudzone bałwanki, robiąc nosy, oczy, guziki

Porady

Do dekoracji można użyć gotowych pisaków spożywczych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki

To może cię zainteresować