Bezowa Fantazja

0 (0 ocen)

Walentynki tuż, tuż...czas rozpieścić zmysły, a wiadomo przez żołądek do serca!!! Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach bezy z delikatnym serkiem mascarpone i kwaskowatymi malinkami.

Składniki:

  • 5 białek
    1 szkl. cukru kryształu
    1 serek mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    maliny lub ulubione owoce

Bezowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier kryształ.
    Piekarnik rozgrzać do temp.110 stopni C.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Łyżką kłaść placuszki średniej wielkości ( u mnie 12 sztuk)
    Suszyć bezy przy lekko uchylonych drzwiczkach 2,5 godz. (po godzinie suszenia zmniejszamy temp. do 100 st.C)
    Po ostudzeniu dekorujemy beziki serkiem mascarpone utartym z cukrem pudrem, układamy owoce. Pychota!

Porady

Z bezikami świetnie smakują maliny i truskawki, ale o tej porze roku można dodać np. brzoskwinie z puszki. Wszystkie ulubione owoce dozwolone. Fantazjujcie!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy