Bezmięsny żurek krem

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Specjalnie dla jaroszy na święta – żurek bez kiełbasy.

Składniki:

  • ● marchewka, pietruszka, kawałek selera
    ● 20 dag pieczarek
    ● średni ziemniak
    ● 1 l bulionu warzywnego
    ● ok. 1,5 szkl. zakwasu na żur
    ● cebula
    ● 40 dag maślanki
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 łyżki chrzanu
    ● przyprawy: sól, pieprz, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, łyżka majeranku
    ● 3-4 jajka na twardo
    ● 2 łyżki oleju
    ● łyżka masła
    ● 2 łyżki
    posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko

Bezmięsny żurek krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy. Kapelusze kroimy w plasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Odstawiamy.
  • 2. Cebulę i trzonki pieczarek kroimy w kostkę. Razem z pokrojonymi w kawałki marchewką, pietruszką i selerem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wkładamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka,
    wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany czosnek i zakwas. Gotujemy 2 minuty. Miksujemy.
  • 3. Mieszając, dodajemy maślankę, chrzan i pieczarki. Doprawiamy. Podgrzewamy (nie gotujemy). Posypujemy koperkiem. Podajemy z jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.39 (231 ocen)

żurek

To może cię zainteresować