Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pora na kolejne szaleństwa w kuchni. Bardzo bezmięsne danie, o bardzo apetycznym wyglądzie, z nieziemsko wdzięcznymi boczniakami. Jakiś czas temu rozpisywałem się o ich właściwościach nie tylko odżywczych, ale też leczniczych. Natomiast ich struktura pozwala czarować z nich cuda. Pulpety są aromatyczne i bardzo delikatne. Można je podać z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza, ziemniaki, czy jak w moim przypadku, makaron. Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g boczniaków

    2 cebule

    1 łyżeczka przyprawy pomidor z czosnkiem i bazylią

    ½ bułki poznańskiej

    1 jajko

    500 ml passaty pomidorowej

    Ksylitol

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Razem z posiekaną cebulą i przyprawą smażymy na oleju, często mieszając. Studzimy, mielimy na średnich oczkach z bułką.

    Następnie wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.



    W rondelku szklimy cebulę, zalewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy passatę, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Dodajemy pulpety, podgrzewamy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować