Wszyscy w mojej rodzinie uwielbiają grzyby , ale zbierają je tylko moi rodzice:-) mamy ich zawsze taki zapas , że nie brakuje przez cały rok.Gołąbki z kasza i grzybami są naprawdę pyszne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu .
2 godz.
Składniki:
- główka białej kapusty (może być młoda )
- 400 g kaszy gryczanej prażonej (4 woreczki )
- 4 garści suszonych grzybów (można zastąpić świeżymi w sezonie )
- 3 duże cebule
- natka pietruszki
- 100 g masła
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól,pieprz
- śmietana
Bezmięsne gołabki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej przez godzinę. Następnie ugotować . Odcedzić , wywar z grzybów pozostawić na sos .Przestygnięte grzyby pokroić na mniejsze kawałki .Kaszę gryczana ugotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie na półtwardo (ok 8 min ). Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle , dorzucić 2/3 pokrojonych grzybów i chwilę razem wszystko poddusić .
2.Połączyć z przestudzoną kaszą , dorzucić sporą ilość poszatkowanej natki pietruszki , doprawić sosem sojowym , solą i pieprzem .
3.Kapustę parzyć we wrzątku i kolejno odcinać miękkie i elastyczne liście . Ściąć zgrubienia przy końcach liści (łatwiej zwinąć )
4.Sparzone liście wypełnić wcześniej przygotowanym farszem i zwinąć . Ułożyć ciasno w rondelku i zalać niewielką ilością wody . Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości ok 45min , w razie potrzeby podlewać.
Pozostawiony wywar połączyć z 1/3 pozostawionych grzybów i śmietaną . Doprawić solą pieprzem , ewentualnie uniwersalna jarzynką i natką pietruszki .
Komentarze