BEZMĄCZNE CIASTECZKA Z MASŁA ORZECHOWEGO

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bez cukru, pyszne i proste do wykonania.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 16 sztuk:
    •225g masła orzechowego (gładkie lub z kawałkami orzeszków)
    •80g maltitolu
    •1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    •szczypta soli
    •1 duże jajko (60g)
    •50g gorzkiej czekolady 90%
    •wanilia (opcjonalnie)

Bezmączne ciasteczka z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 165 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub nieprzywierającą matą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Masło orzechowe, jajko, maltitol, sodę i sól umieścić w malakserze i zmiksować krótko do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Z ciasta o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego uformować kulkę i spłaszczyć dłonią. Ułożyć na blasze. Postępować w ten sposób z pozostałym ciastem. Ciastka piec w temp. 165 stopni przez ok. 12 - 15 minut do zezłocenia. Po upieczeniu pozostawić na blasze przez ok. 10 minut (to warunek konieczny), po czym przenieść ciastka na kratkę i całkowicie wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy