Słodki deser który zajmuję parę chwil nie licząc czasu pieczenia. Skusi się na niego nie jeden łasuch :)
Składniki:
Na ok.15 bezików:
3 białka w temp. pokojowej
200g.cukru pudru
szczypta soli
truskawki średniej wielkości-1 truskawka do jednej bezy
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Dodatkowo : papier do pieczenia ,olej lub masło
Beziki z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z solą ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder cały czas miksując.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz posmarować cienką warstwą oleju lub masła.
Na blaszce układać truskawki w dość sporym odstępie.
Masę z białek nakładać do szprycy/rękawa cukierniczego robić w koło truskawek okręgi ( 2 okręgi w koło jednej truskawki).
2.Piekarnik nagrać do 100st. Piec beziki ok 60 min. ( sprawdzając patyczkiem czy nie są już surowe)
Beziki wyjąć z piekarnika do ostudzenia.
W tym czasie czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , polewać po wierzchu każdą bezę , wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.
Komentarze