Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

4.45 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam makowce, a ten jest moim ulubiony. Najbardziej makowy makowiec na świecie!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g masła / oleju kokosowego,

    200g cukru,

    9 jajek,

    puszka gotowej masy makowej,

    9 czubatych łyżek kaszy manny (użyłam płatków ryżowych),

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego).,

    600g jabłek.
Wystaw ocenę:

4.45 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Bezy Ciasto

Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

    Ubić pianę z białek.

    Masło/olej utrzeć z cukrem i dodawać: żółtka, mak, kaszę/płatki (gdy płatki ryżowe są gruboziarniste należy je przedtem rozdrobnić np. blenderem), proszek do pieczenia.

    Całość wyrabiać mikserem.

    Na sam koniec dodać jabłka i pianę – wymieszać delikatnie łopatką by nie opadła.

    Ciasto wyłożyć na blachę i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Jeśli unikacie gluteny zastąpcie kaszę mannę płatkami ryżowymi (nie zmienią smaku makowca :) )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować