Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

  • wyświetlono: 1019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam makowce, a ten jest moim ulubiony. Najbardziej makowy makowiec na świecie!

sweet-amelia
  • 30 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

250g masła / oleju kokosowego,

200g cukru,

9 jajek,

puszka gotowej masy makowej,

9 czubatych łyżek kaszy manny (użyłam płatków ryżowych),

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego).,

600g jabłek.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

    Ubić pianę z białek.

    Masło/olej utrzeć z cukrem i dodawać: żółtka, mak, kaszę/płatki (gdy płatki ryżowe są gruboziarniste należy je przedtem rozdrobnić np. blenderem), proszek do pieczenia.

    Całość wyrabiać mikserem.

    Na sam koniec dodać jabłka i pianę – wymieszać delikatnie łopatką by nie opadła.

    Ciasto wyłożyć na blachę i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Jeśli unikacie gluteny zastąpcie kaszę mannę płatkami ryżowymi (nie zmienią smaku makowca :) )

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z makiemciasto bezglutenowemakowiec japońskiwilgotne ciastowilgotny makowiecbezglutenowy makowiecciasto z dużą ilością maku
 

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec sułtański

Dodane przez: lucyna19

Makowiec sułtański

Makowiec z rodzynkami i orzechami...

Wilgotny I Szybki Torcik Kakaowy

Dodane przez: gotowanietoproste

Wilgotny I Szybki Torcik Kakaowy

est przepyszny, a zrobiłam go na...

sero-makowiec

Dodane przez: natka28

sero-makowiec

Przepyszny sero-makowiec, wygląda...

MAKOWIEC FRANCUSKI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAKOWIEC FRANCUSKI

Makowiec w uproszczonej wersji...

Makowiec biszkoptowy

Dodane przez: Cukiereczek

Makowiec biszkoptowy

To jedno z moich ulubionych ciast...

Wilgotny Piernik Z Buraczkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Wilgotny Piernik Z Buraczkami

Postanowiłam dodać do piernika...