Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

  • wyświetlono: 1561 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam makowce, a ten jest moim ulubiony. Najbardziej makowy makowiec na świecie!

Screenshot_1
  • 30 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

250g masła / oleju kokosowego,

200g cukru,

9 jajek,

puszka gotowej masy makowej,

9 czubatych łyżek kaszy manny (użyłam płatków ryżowych),

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego).,

600g jabłek.

Sposób przygotowania przepisu:

Bezglutenowy wilgotny makowiec (baardzo makowy)

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

    Ubić pianę z białek.

    Masło/olej utrzeć z cukrem i dodawać: żółtka, mak, kaszę/płatki (gdy płatki ryżowe są gruboziarniste należy je przedtem rozdrobnić np. blenderem), proszek do pieczenia.

    Całość wyrabiać mikserem.

    Na sam koniec dodać jabłka i pianę – wymieszać delikatnie łopatką by nie opadła.

    Ciasto wyłożyć na blachę i piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Jeśli unikacie gluteny zastąpcie kaszę mannę płatkami ryżowymi (nie zmienią smaku makowca :) )

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z makiemciasto bezglutenowemakowiec japońskiwilgotne ciastowilgotny makowiecbezglutenowy makowiecciasto z dużą ilością maku

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki...

Dodane przez: akrobatka22

Makowiec

.

piernik

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Wilgotny piernik z orzechami

Lubicie pierniki? Ja sobie nie...

Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Bardzo wilgotny keks z jabłkami

Jest to przepis na szybki i bardzo...

makowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Pyszne ciasto makowe pysznie smakuje

image-0go3yat

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Pyszne cienkie ciasto i dużo nadzienia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE