Bezglutenowy chleb dyniowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Osoby na diecie bezglutenowej nie maja łatwego życia. Ciągłe wyrzeczenia i odmawianie sobie chleba pszennego... Prawda jest taka że pieczywo bez glutenu nie jest tak sprężyste i puszyste, ale może być pyszne. Dziś u mnie chlebek z dodatkiem puree z dyni.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby)
    750ml letniej wody
    4 łyżeczki soli
    7,5 łyżeczki drożdży instant
    630g mąki ryżowej
    500g mąki ziemniaczanej
    750g pure z dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bezy

Bezglutenowy chleb dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce.
    Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy.
    Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut)
    Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 200* około 2 godzinki, jeśli chleb zbyt mocno nam się rumieni możemy przykryć folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować