Placuszki ( wychodzi 10 sztuk ) :
3/4 szklanki mąki ryżowej (bezglutenowej)
125 ml mleka zwierzęcego ( może być roślinne lub jogurt naturalny)
1 jajo
3 łyżki cukru lub innego słodziku
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody
szczypta soli
Bezglutenowe placuszki ryżowe z malinowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę.
2.Do żółtka dodajemy cukier, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka. Jeśli zbyt rzadkie - trochę mąki.
3.Masę mieszamy delikatnie z białkami. Smażymy placuszki na oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze