Bezglutenowe placki jaglane z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne placuszki bezglutenowe na bazie kaszy jaglanej z soczystymi jabłkami. Placuszki wychodzą bardzo delikatne w smaku oraz aromatyczne. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
    1 szkl wody
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    3/4 szkl mleka
    3 łyżki mąki jaglanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2-3 jabłka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Bezglutenowe placki jaglane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą na sitku aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Zdejmujemy kaszę z ognia i studzimy. Do przestudzonej kaszy wlewamy mleko i blendujemy na gładką masę. Potem dodajemy jajko, cukier, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Jabłka myjemy i obieramy oraz kroimy w plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżkę masy na placuszek. Na placuszku układamy cząstki jabłka, lekko je wgniatając w ciasto. Smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować