Bezglutenowe pierogi z malinami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pierogi przygotowane są na mące bezglutenowej, chociaż można użyć pszennej- w zależności od przeznaczenia.Z malinami smakują wybornie, ale gama dodatków może być znacznie szersza.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka bezglutenowa owsiana: 200 gramów
    - mieszanka ciasta pierogowego bezglutenowego: 200 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - wrzątek: 0.5 szklanki
    - maliny: 200 gramów

Bezglutenowe pierogi z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej. 1/3 utrzyj mikserem z żółtkiem i wodą. Ciasto będzie na tym etapie klejące i ciepłe. Odstaw je na 5 minut do ostygnięcia i zgęstnienia.

    Oddziel ciasto od ścianek miski i lekko zagnieć ciasto. Dodaj resztę mąki i zagnieć na blacie zwarte ale elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.

    Rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto zbyt cienkie może się rozrywać i źle sklejać.

    Szklanką wycinaj krążki. Na środku każdego układaj maliny i ewentualnie odrobinę cukru. Sklejaj ugniatając kciukiem.

    Pierogi z ciasta bezglutenowego sklejają się troszkę gorzej, przez co nie są tak urokliwe. Gdyby wystąpiły jakieś komplikacje można posmarować ciasto przed samym sklejaniem odrobiną białka.

    Zagotuj wodę i wsyp ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wkładaj pierogi. Chwilę po wypłynięciu są już dobre. Wyjmuj łyżką cedzakową.

    Podawaj ze śmietaną i opcjonalnie cukrem.



    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy