Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Przygotowanie ciasta bezglutenowego na pierogi, to nie lada wyzwanie. Bowiem ciasto pozbawione glutenu(spoiwa) przeważnie wychodzi sypkie, nie klei się i jest ciężkie w rozwałkowaniu. Dzisiaj przestawiam Wam sprawdzony przepis na pyszne pierożki, który z powodzeniem możecie wykorzystać na Święta.

Składniki:

  • ciasto:
    -250g mąki ryżowej
    -100g mąki z tapioki
    -50g mąki kukurydzianej BIO
    -300ml wrzącej wody
    -2 łyżki rozpuszczonego masła klarownego
    -1/2 łyżeczki soli

    Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się kleiło można dodać więcej mąki.
    farsz:
    -200g kapusty kiszonej
    -150g pieczarek
    -25g suszonych grzybów podgrzybków
    -25g suszonych grzybów borowików
    -1 łyżka masła klarowanego
    -1 liść laurowy
    -2 ziarenka ziela angielskiego
    -1 cebula
    -sól, pieprz

    Dodatkowo:
    -1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pierogi

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ysoibs 1. farsz:
    -suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
    -kapuste płuczemy pod wodą, wkładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu
    -cebulę pozbywamy łupiny
    -pieczarki i suszone grzyby, cebulę drobno kroimy
    -rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła, smażymy cebulę na rumiany kolor i na koniec dodajemy grzyby i dalej smażymy
    -kapustę odsączamy z wody, drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu około 20 minut
    -przykrywamy pokrywką i dusimy około 1 godziny na minimalnym goniu co jakiś czas mieszając
    ciasto:
    -suche składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, zalewamy wrzątkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki
    -dodajemy rozpuszczone masło, zakładamy rękawiczki i zagniatamy ciasto
    -odstawiamy na 20 minut
    -ciasto rozwałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka i łyżką napełniamy farsz. Dokładnie zlepiamy
    -do garnka nalewamy wodę, dodajemy łyżkę masła i doprowadzamy do wrzenia
    -wkładamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia
    -podajemy z podsmażoną cebulką

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować