Bezglutenowe korzenne ciasto z żurawiną i migdałami

  • wyświetlono: 106 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bezglutenowe ciacho z musem z żurawiny świeżej. Ciacho jest lekkie, kwaskowe i migdałowe. Biszkopt zrobiłam z migdałów które wcześniej zmieliłam na mąkę w młynku do kawy.

mysza75
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt korzenny migdałowy:

180 g migdałów
5 jaj wielkość M
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika

kisiel żurawinowy:

40 dkg żurawiny świeżej
30 dkg malin mrożonych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml wody

krem:

500 ml śmietany kremówki 30 %
100 g czekolady białej
1/3 kisielu żurawinowego
2 łyżeczki żelatyny
płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Bezglutenowe korzenne ciasto z żurawiną i migdałami

  • 1. Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję połamaną czekoladę białą i zostawiam chwile aż się rozpuści, mieszam. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc.


    Biszkopt:


    Migdały zmieliłam w młynku do kawy. Można kupić już też mielone. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka, i już tylko mieszam mikserem chwilę. Blaszkę o wymiarach 27X18 cm wykładam papierem do pieczenia spód. Do jajek dodaję w trzech partiach migdały, cynamon, przyprawę do piekarnika i mieszam delikatnie od spodu. Wylewam ciasto do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 20-25 minut.


    Kisiel:


    Maliny przekładam do garnka, wsypuję łyżkę cukru i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie i puszczą sok. Przecieram przez sitko. Pestki wyrzucam. Przelewam sam sok do garnka, dodaję żurawinę, wlewam szklankę wody, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje, woda odparuje częściowo. W drugiej szklance wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotującej żurawiny. Mieszam aż stężeje. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia.


    Zimny biszkopt kroję na dwa blaty. Na dolny blat wykładam kisiel 2/3 i rozsmarowuje. Układam drugi blat ciasta. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w odrobinie wody zimnej i rozpuszczam.Jeszcze ciepłą wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Na końcu dodaję kisiel i mieszam już tylko łyżką ale nie dokładnie. Ma powstać mozaika. Krem wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinamigdałycynamonbiszkoptpiankakorzennebezglutenowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto korzenne z gruszkami i śliwkami

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto korzenne z gruszkami i śliwkami

ciasto wilgotne i bardzo smaczne

Ciasto z migdałami

Dodane przez: Justinas

Ciasto z migdałami

Ciasto jest przepyszne i wymaga...

korzenne ciasto z cukinią i karobem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Korzenne ciasto z cukinią i karobem

Delikatne ciasto z dodatkiem cukinii...

ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami

Dodane przez: Violetka76

Ciasto czekoladowo-serowe z wiśniami i migdałami

Coś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie....

pyszne ciasto marchewkowe

Dodane przez: kinga_ka

PYSZNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIGDAŁAMI I KOKOSEM

Najlepsza wersja marchewkowego...

korzenne ciasto z dynią

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto korzenne z dynią

700 gram dyni w cieście! kto by...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE