Bezglutenowe korzenne ciasto z żurawiną i migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bezglutenowe ciacho z musem z żurawiny świeżej. Ciacho jest lekkie, kwaskowe i migdałowe. Biszkopt zrobiłam z migdałów które wcześniej zmieliłam na mąkę w młynku do kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt korzenny migdałowy:

    180 g migdałów
    5 jaj wielkość M
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

    kisiel żurawinowy:

    40 dkg żurawiny świeżej
    30 dkg malin mrożonych
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    500 ml wody

    krem:

    500 ml śmietany kremówki 30 %
    100 g czekolady białej
    1/3 kisielu żurawinowego
    2 łyżeczki żelatyny
    płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Pianka

Bezglutenowe korzenne ciasto z żurawiną i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję połamaną czekoladę białą i zostawiam chwile aż się rozpuści, mieszam. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc.


    Biszkopt:


    Migdały zmieliłam w młynku do kawy. Można kupić już też mielone. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka, i już tylko mieszam mikserem chwilę. Blaszkę o wymiarach 27X18 cm wykładam papierem do pieczenia spód. Do jajek dodaję w trzech partiach migdały, cynamon, przyprawę do piekarnika i mieszam delikatnie od spodu. Wylewam ciasto do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 20-25 minut.


    Kisiel:


    Maliny przekładam do garnka, wsypuję łyżkę cukru i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie i puszczą sok. Przecieram przez sitko. Pestki wyrzucam. Przelewam sam sok do garnka, dodaję żurawinę, wlewam szklankę wody, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje, woda odparuje częściowo. W drugiej szklance wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotującej żurawiny. Mieszam aż stężeje. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia.


    Zimny biszkopt kroję na dwa blaty. Na dolny blat wykładam kisiel 2/3 i rozsmarowuje. Układam drugi blat ciasta. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w odrobinie wody zimnej i rozpuszczam.Jeszcze ciepłą wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Na końcu dodaję kisiel i mieszam już tylko łyżką ale nie dokładnie. Ma powstać mozaika. Krem wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować