Z kaszy można z niej wyczarować dosłownie wszystko, a najlepiej sprawdza się w ciastach, co bardzo mnie cieszy. Bowiem, cóż może być lepszego od kawałka pysznego ciasta i dobrej kawy, prawda? :)
Bezglutenowe ciasto z dynią i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kaszę gryczaną i jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Studzimy
-figi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15-20minut
-oby dwie kasze przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i blendujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy jajka, cukier i dalej blendujemy
-mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
-do masy wsypujemy suche składniki i mieszamy
-na koniec dodajemy dynię oraz wlewamy olej - dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników
-ciasto przelewamy do formowy i delikatnie wbijamy figi
-rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy około 60minut
-studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
Komentarze