Bezglutenowe ciasto z dynią i figami

0 (0 ocen)

Z kaszy można z niej wyczarować dosłownie wszystko, a najlepiej sprawdza się w ciastach, co bardzo mnie cieszy. Bowiem, cóż może być lepszego od kawałka pysznego ciasta i dobrej kawy, prawda? :)

Składniki:

  • -1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
    -13 suszonych fig (można dać więcej)
    -pół szklanki kaszy jaglanej
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dla bezglutenowców koniecznie z certyfikatem)
    -3 łyżki mąki z tapioki/mąki ziemniaczanej
    -50ml oleju kokosowego/masła klarowanego
    -3 jajka
    -1 szklanka potartej dyni hokkaido
    -3/4 szklanki mleka roślinnego
    -pół szklanki ksylitolu/erytrolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezglutenowe ciasto z dynią i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kaszę gryczaną i jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Studzimy
    -figi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15-20minut
    -oby dwie kasze przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i blendujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy jajka, cukier i dalej blendujemy
    -mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
    -do masy wsypujemy suche składniki i mieszamy
    -na koniec dodajemy dynię oraz wlewamy olej - dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników
    -ciasto przelewamy do formowy i delikatnie wbijamy figi
    -rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy około 60minut
    -studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować