Bezglutenowe ciasto jaglano-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Idealne dla osób które są na diecie bezglutenowej...

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 15 dag mąki jaglanej
    5 dag mąki migdałowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
    3 jajka
    pół łyżeczki sody
    3 łyżki oleju
    3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bezglutenowe ciasto jaglano-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Do drugiej wkładamy żółtka i cukier. Miksujemy chwilę aż masa zjaśnieje, następnie dodajemy olej, mąkę, proszek oraz sodę. Miksujemy do połączenia składników. Konsystencja będzie przypominać trochę kruche ciasto(tak ma być ). Następnie wkładamy białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników.  Foremkę spryskujemy olejem i obsypujemy mąką migdałową. ( u mnie jest to tortownica o średnicy 16 cm. )Wykładamy połowę ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na wierzch. Możemy łyżką zrobić tzw. esy floresy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180C około 40 min.
    Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka jaglana Mąka migdałowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować