Ciasteczka o wdzięcznej nazwie „UFO” to kukurydziane ciasteczka z kremem orzechowym. Kruche, bardzo delikatne, mocno orzechowe i lekko alkoholizowane. Ciasteczka idealne do mocnej kawy na chłodne jesienne popołudnia.
Bezglutenowe ciasteczka „ufo” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia się masy.
2. Wyciągamy z lodówki i „kulamy” z ciasta kulki o średnicy 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem w odległości 1,5cm. Lekko rozpłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni.
3.W międzyczasie jak ciastka będą w piekarniku masło ucieramy z cukrem na gładką, białą masę.
4.W osobnym garnuszku zagotowujemy mleko. Do mleka wsypujemy starte orzechy, mieszamy aby je sparzyć – powinny zrobić się bardzo jasne.
5.Przestudzone orzechy dodajemy do masła ciągle miksując. Na sam koniec dodajemy wódkę, mieszamy do dobrego rozprowadzenia w masie.
Upieczone ciasteczka przekładamy masą, przechowujemy w lodówce :)
Gotowe, Smacznego :)
Komentarze