Bezglutenowe ciasteczka „UFO”

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciasteczka o wdzięcznej nazwie „UFO” to kukurydziane ciasteczka z kremem orzechowym. Kruche, bardzo delikatne, mocno orzechowe i lekko alkoholizowane. Ciasteczka idealne do mocnej kawy na chłodne jesienne popołudnia.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    kostka masła
    1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki mąki gryczanej
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów
    1/2 łyżeczki gumy guar
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę:

    kostka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 i 1/2 szklanki drobno startych orzechów
    7 łyżek mleka
    4 łyżki wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Bezglutenowe ciasteczka „ufo” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia się masy.
  • 2. Wyciągamy z lodówki i „kulamy” z ciasta kulki o średnicy 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem w odległości 1,5cm. Lekko rozpłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. W międzyczasie jak ciastka będą w piekarniku masło ucieramy z cukrem na gładką, białą masę.
  • 4. W osobnym garnuszku zagotowujemy mleko. Do mleka wsypujemy starte orzechy, mieszamy aby je sparzyć – powinny zrobić się bardzo jasne.
  • 5. Przestudzone orzechy dodajemy do masła ciągle miksując. Na sam koniec dodajemy wódkę, mieszamy do dobrego rozprowadzenia w masie.
    Upieczone ciasteczka przekładamy masą, przechowujemy w lodówce :)
    Gotowe, Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować